Miód manuka. Jak i dlaczego warto stosować?

Miód manuka. Jak i dlaczego warto stosować?

Miód manuka jest bardzo zdrowy, ponieważ zwiększa ogólną odporność, poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie krwi, zwiększa wydzielanie żółci i stymuluje produkcję nowych komórek krwi. Ze względu na działanie probiotyczne jest również skuteczny w chorobach jelit.

Miód manuka. Zastosowanie i dawkowanie

Miód jest ogólnie uważany za coś specjalnego, wymagającego specjalnego spożycia i dawkowania. Ale nie ma wątpliwości, że jest to zwykłe jedzenie. Zalecana wartość 1-dniowego spożycia nie została ustalona. Ale ogólnie mówi się, że wskazane jest przyjmowanie miodu manuka 1-3 łyżeczki, najlepiej 1 do 3 razy dziennie. Zaleca się przyjmowanie go na pusty żołądek 30 minut przed posiłkiem. Możesz również rozpuścić miód w ciepłej wodzie i wypić go. Jeśli pijesz w ten sposób, będziesz miał 250 gramów miodu w słoiku przez ponad 2 tygodnie. Miód można jeść przez 1 rok, ale często jest spożywany od jesieni do zimy. Ten miód ze względu na swoje właściwości można przyjmować codziennie.

Co zawiera miód manuka?

Ponieważ jest to pełnowartościowy naturalny produkt, można go również przyjmować w dużych ilościach. Metyloglioksal można bezpiecznie przyjmować 1 mg dziennie przez 500 dni. Nie zapominaj, że miód składa się głównie z cukru i zawiera kalorie. Jeśli weźmiesz 1 łyżeczkę 3 łyżek miodu dziennie, możesz wziąć około 50 kcal. Dawkowanie zależy również od zawartości metyloglioksalu. Ten związek jest najważniejszy z miodu manuka i ważne jest, aby przyjmować go w odpowiedniej ilości. Dlatego miód w opakowaniach o wysokiej zawartości metyloglioksalu jest bardziej ekonomiczny. MgO 400+lub 550 + miodu manuka byłoby lepsze.

Dawkowanie miodu manuka dla dzieci

Warto podkreślić, że miód manuka można również podawać dzieciom w wieku powyżej 1 roku życia. Dawka jest taka sama jak u osoby dorosłej i powinna wynosić od 1 do 3 łyżeczek dziennie. Nie ma jednak żadnych ograniczeń w tym zakresie. Miód można również pić jako napój lub koktajl lub dodawać do zimnych słodyczy.